Voimalaitoksia tarvitaan lisää
Nykyiset korkeat sähkön ja energian hinnat ovat johdonmukainen seuraus kansanedustajien vuosikausien työstä, jossa yhteiskunnan energiantuotantoa on vähennetty ja energiankulutusta on lisätty. Kallis sähkö rapauttaa kansalaisten talouden ja teollisuutemme kilpailukyvyn.
Tämän politiikan seurauksena viime vuosina on romutettu käsittämätön määrä toimivia säätövoimalaitoksia, jotka toimivat kivihiilellä, öljyllä, turpeella, hakkeella, jätteellä, vedellä ja kaasulla.
Päättäjät ovat totaalisesti unohtaneet, että markkinayhteiskunnassa pienikin pula nostaa hinnat taivaisiin ja pieni ylitarjonta laskee ne tuotantokustannusten tasolle.
Tarvitsemme säätövoimaa, koska energian pitkäaikainen varastointi on haastavaa. Säätövoimalaitokset tuottavat lämpöä, höyryä ja sähköä, jota tarvitaan varsinkin talvipakkasilla, kun aurinko ei paista eikä tuuli puhalla.
Ikävä kyllä säätövoima ei ole juuri ollut kansanedustajien agendalla, koska se ei ole niin mediaseksikäs aihe kuin uusiutuva energia. Käytännössä säätövoiman avulla yhteiskuntaa voidaan pyörittää talvella niillä polttoaineilla, jotka uusiutuva energia säästää kesällä.
Hajautetun säätövoiman ylikapasiteetin avulla voimme turvata yhteiskuntamme ja teollisuutemme huoltovarmuuden; sekä sähköllä toimivien sairaaloiden, autojen ja junien toimivuuden.
Kiina on alkanut puhua kauniisti ympäristönsuojelusta, mutta käynnistää 200 uutta kivihiilivoimalaa vuodessa. Tässä mielessä säätövoiman alasajo Suomessa on täydellistä tyhmyyttä.
Säätövoiman alasajoa perusteltiin muutama vuosi sitten jopa virtuaalisilla voimalaitoksilla, vaikka reaalitodellisuudessa mökki ei lämpiä, eikä teollisuus pyöri virtuaalienergialla. Virheitä on tehty virheiden perään:
Miksi ihmeessä lähdimme uuden ranskalaisen ydinvoimateknologian koekaniineiksi? Miksi emme osta esimerkiksi testattua Etelä-Korealaista tai Japanilaista teknologiaa, joka käynnistyy aikataulun mukaan? Miksi uusien vesivoimaloidenkin rakentaminen on jäädytetty?
Wärtsilä toimittaa erilaisia voimalaitoksia eri puolille maailmaa lyhyellä toimitusajalla. Miksi näitä voimalaitoksia ei tilata Suomeen? Miksi valtion omistaman Fortumin annetaan seisottaa säätövoimaa erilaisten tekosyiden avulla.
Miksi päättäjät myivät Suomen sähköverkot ja Fortum investoi nämä rahat Venäjälle ja Saksaan? Miksi päättäjät rahoittivat hirmuvallan kehitystä Venäjällä, vaikka lopputulos oli näkyvissä jo 20 vuotta sitten? Miksi hallitus on sitoutunut päästötavoitteisiin liian nopeassa aikataulussa?
Sähkön järjetön pörssihinnoittelu ei perustu tuotantokustannuksiin. Miksi tuottajille annetaan sen myötä mahdollisuus manipuloida sähkömarkkinoita, nauttia kohtuuttoman suurista tuotoista ja irtisanoutua yhteiskunnalle elintärkeän energiahuollon vastuusta?
Tässä esille nostetut kysymykset eivät ole jälkiviisautta, vaan monet ajattelijat ovat ottaneet nämä asiat esille jo vuosia sitten. Asia on helppo tarkistaa sanomalehtien arkistoista ja nettisivujen blokeista.
Käytännössä Suomen hallituksella on runsaasti työkaluja käytettävänä, joilla tehtyjä virheitä voidaan korjata. Näitä ovat esimerkiksi uusien voimaloiden rakentaminen; sekä energiatukien suuntaaminen aurinkovoiman, lämpöpumppujen, energiatehokkuuden ja -varastoinnin kehittämiseen.
Ikävä kyllä ”säästäminen” on tärkein taikasana, joka hallituksen sanavarastosta löytyy. Näyttää siltä, että varsinkaan ikivihreät eivät ole halukkaita tinkimään utopistisista tavoitteistaan, joilla maailmaa yritetään pelastaa venäläisten ja kiinalaisten diktatuurien käyttöön.
Antti Roine, Ulvila 30.8.2022
JULKAISTU:
Länsi-Suomi 30.8.2022
Suomenmaa 1.9.2022
Sydän-Satakunta 1.9.2022
Ulvilan Seutu 1.9.2022
Satakunnan Kansa 4.9.2022
Kaleva 5.9.2022
Ilkka-Pohjalainen 24.9.2022
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/antti-roine/voimalaitoksia-tarvitaan-lisaa/