[b]Tulevaisuus rakennetaan tänään[/b]
Näille kotisivuille on koottu vuosien varrella syntyneitä kannanottoja ja kolumneja erilaisista aiheista. Suurin osa kirjoituksista on julkaistu eri lehdissä, näistä osa on mainittu juttujen lopussa. Sivut avattiin 9.3.2008.
Maailma muuttuu koko ajan ja keskimäärin parempaan suuntaan. Välillä kuitenkin mennään taaksepäin ja lujaa; esimerkiksi maailmansotien ja ympäristöongelmien muodossa, tai erilaisten ismien, yhteiskuntajärjestelmien ja uskontojen ohjaamina.
Aineellisen elintason huima kehitys voidaan helposti havaita, vaikka tutustumalla suomalaisten sukukirjoihin ja historiikkeihin, jotka usein alkavat 1800 luvulta. Nykyään suomalaisten keskimääräinen aineellinen elintaso on korkeampi kuin kuninkailla vain 100 vuotta sitten. Henkinen hyvinvointimme ei ehkä kuitenkaan ole kasvanut samassa suhteessa, koska ihmisen toiveiden lähde on usein rajaton.
Ihmisten tai yhteiskuntamme kohtalo ei ole ennalta määrätty, vaan tänään tehtävät ratkaisut ohjaavat meitä huomiseen. Sattuma tosin toisinaan hämärtää tätä syyn ja seurauksen raudanlujaa yhteyttä.
Oikeiden päätösten ja ratkaisujen tekemistä vaikeuttaa usein se, että maailmassamme kaikki vaikuttaa kaikkeen, eli seurausten arviointi ei aina ole helppoa. Jokin ratkaisu saattaa näyttää ilmeisen oikealta yhdeltä kannalta katsottuna, mutta jos otetaan huomioon myös muut näkökulmat niin havaitaan, että se ensimmäinen mieleen tullut ratkaisu johtaakin umpikujaan.
Näillä sivuilla on yritetty etsiä ja löytää sellaisia näkökulmia ja argumentteja yhteiskuntamme ongelmiin ja ratkaisuihin, mitä julkisessa keskustelussa ei mielestäni ole riittävästi otettu huomioon. Asioita on yritetty miettiä myös pitkällä tähtäimellä. Suuri osa virheellisistä johtopäätöksistä johtuu siitä, että jokin tärkeä näkökulma on unohtunut ottaa huomioon.
Voimme parantaa maailmaa tuhannella eri tavalla; lääkäri parantamalla ihmisiä, siivooja lisäämällä ympäristömme viihtyisyyttä ja insinööri suunnittelemalla kestävään kehitykseen pohjautuvia prosesseja. Tämä ei kuitenkaan riitä, sillä muuttuva yhteiskuntamme tarvitsee myös toimivia ja oikeudenmukaisia pelisääntöjä, jotka päätetään eduskunnassa ja valtuustoissa. Demograattisessa yhteiskunnassa ylin päätösvalta on kansalla, tästä johtuen vastuu on meillä kaikilla. Meidän velvollisuutemme on seurata myös yhteiskuntamme kehitystä ja siihen vaikuttavia asioita, jotta osaisimme vaaleissa tehdä oikean valinnan.
Voimme tunnistaa oikean poliittisen järjestelmän, teknologian, ideologian, filosofian tai uskonnon sen tuottamien tulosten avulla. Oikean politiikan tehtävä on parantaa aineellista hyvinvointiamme, kun taas oikea filosofia tai uskonto parantaa henkistä hyvinvointiamme. Samoin viisaan päättäjän voimme tunnistaa hänen aikaansaannostensa avulla.
Politiikka on yhteisten asioiden hoitamista, ilman sitä yhteiskunta ei toimi. Elämme ns. "vapaassa markkinataloudessa"; sen voima on siinä, että se hyödyntää tehokkaasti ihmisten halun hyötyä omasta työstään. Tosiasia kuitenkin on, että ilman sääntöjä ja kohtuutta se ei toimi sen enempää kuin Ferrari ilman rattia tai jousia. Kommunistinen järjestelmä ei myöskään toimi kunnolla, koska siitä puuttuu moottori. Nykyinen "vapaa" yhteiskuntamme vaatii siis jatkuvaa ohjausta, tästä johtuen tarvitsemme dynaamista ja toimivaa poliittista järjestelmää, joka valitettavan harvoin on viisaampi kuin sen takana oleva kansa.
Tarvitsemme myös kauniita poliittisia, taloudellisia, filosofisia ja uskonnollisia päämääriä, sillä niiden avulla on helpompi suunnistaa oikeaan suuntaan jokapäiväisessä elämässä. Kuusamoonkin on helpompi löytää suunnittelemalla reitti etukäteen, kuin sattumalta - ajelemalla ristiin rastiin ympäri Suomea. Tavoitteet kannattaa lausua myös ääneen, vaikka ne olisivatkin itsestään selviä tai utopistisen tuntuisia, sillä muuten ne yleensä eivät toteudu.
Neuvostoliiton hajoaminen oli utopiaa vielä 1980-luvulla, Suomen jääkiekon maailmanmestaruudesta ja Euroviisu voitosta puhumattakaan, mutta nykyään ne ovat jo tapahtuneita tosiasioita. Parikymmentä vuotta sitten oli vaikea uskoa, että yleisten tilojen tupakointikielto toteutuu, mutta maailma muuttuu kun sitä muutetaan.
Haluan elää sellaisessa maailmassa missä ei tarvita piikkilankaa eri ihmisryhmien välillä; missä viimeisiä luonnonmukaisia alueita ei pilata ilmastonsuojelun nimissä kasvinsuojelumyrkyillä, lannoitteilla ja tuulimyllyillä; missä epäkohtia ei piiloteta sensuurin taakse; ja missä opettajia on enemmän kuin vartioita, poliiseja ja sotilaita.
Haluan elää maailmassa, jossa olemassaolollemme on annettu looginen ja kestävä selitys, meillä on oikeus tietää mistä olemme tulossa ja mihin olemme menossa.
Haluan elää maailmassa, jossa voimme elää hymyssä suin ja tehdä töitä hyvällä mielellä. Haluan muuttaa maailmaa parempaan suuntaan ja uskon, että monessa asiassa kynä on miekkaa terävämpi.
Antti Roine, Ulvila, 1.3.2008