Julkisuudessa harvoin uskalletaan pohtia epäoikeudenmukaisuuden, rikollisuuden ja terrorisminkin takana olevia elämän peruskysymyksiä. Seuraavassa on esitetty muutamia tällaisia kysymyksiä ja etsitty niihin vastauksia:
Miksi elämässä on niin paljon vääryyttä ? Ihmiselle on annettu vapaa tahto eli itsenäisen valinnan lahja. Sitä ei voisi olla olemassa jos hyvän ja pahan mahdollisuus olisi poistettu.
Miksi elämässä on pelkoa ja vaikeuksia ? Ihminen ei voisi tavoitella rohkeutta ja luonteenlujuutta jos hänen ei tarvitsisi jatkuvasti kamppailla vaikeuksia ja pettymyksiä vastaan.
Miksi elämässä on epätasa-arvoa ? Jos kanssaihmisten auttaminen ja myötätunnon kokeminen on tavoiteltavaa niin silloin ihmiselle on tarjottava mahdollisuus kohdata yhteiskunnallista epätasa-arvoisuutta.
Miksi elämässä on epävarmuutta ja turvattomuutta ? Ihminen ei voisi tavoitella rohkeutta ja urheutta jos epävarmuutta ei olisi. Ilman turvattomuutta ihmisen olisi vaikea kokea toivoa ja luottavaisuutta, sekä oppia kärsivällisyyttä.
[size=150]Valinta on aina ihmisen[/size]
Miksi ihminen tietää aina vähemmän kuin voi uskoa ? Ihminen ei voisi tehdä vapaata valintaa uskon ja epäuskon välillä jos kaikki voitaisiin todistaa tieteellisesti.
Miksi elämässä on niin paljon valhetta ? Ihminen ei voisi rakastaa totuutta ja kulkea minne se ikinä johtaakin, jos erhe ei olisi aina läsnä ja valhetta ei olisi olemassa.
Miksi maailmassa on niin paljon itsekkyyttä ? Ihminen ei voisi tavoitella epäitsekkyyttä, itsensä unohtamista, ellei hän ole jatkuvasti kasvotusten sellaisen minuuden kanssa, joka haluaa ajaa vain omaa etuaan ja kaipaa loputtomasti tunnustusta ja kunnianosoituksia.
Miksi maailmassa on tuskaa ja kärsimystä ? Jos nämä vaihtoehdot eivät olisi alati läsnä niin ihmisen olisi vaikea tavoitella tuhansin eri tavoin mielihyvää, onnellisuutta ja niiden tuottamaa elämän iloa.
Miksi ihminen valitsee mieluummin tuskan kuin pitkästymisen ? Ihmiseen on rakennettu tekemisen tarve, jotta hän kehittäisi itseään ja yhteiskuntaa. Jos positiivinen toiminta ja työ estetään niin ihminen helposti eksyy pimeille poluille.
[size=150]Lait kivitauluissa[/size]
Miksi Jeesus ei hakannut elämänohjeita kivitauluihin ? Meille on annettu vapaa tahto, järki ja omatunto, jotta voisimme viime kädessä itse tehdä valinnan oikean ja väärän välillä. Ihmisille on annettu paljon suurempi haaste kuin pelkkä sokea lakien ja määräysten noudattaminen. Lain suomien valtuuksien hyväksikäyttö ei aina ole oikea valinta, sillä maailma muuttuu, kieli kehittyy ja lait vanhenevat.
Miksi Jeesus pesi opetuslasten jalat ? Meissä kaikissa on läsnä pieni siru luojaamme, siksi meidän tulee palvella ja kunnioittaa lähimmäisiämme kuten myös itseämme. Tästä yksinkertaisesta perusarvosta voidaan johtaa monet muut ihmisten, yritysten ja yhteiskunnan arvot.
Ympärillämme oleva aine, avaruus, elämä ja ihmismieli on tehty niin suurella taidolla, että sen rinnalla täydellisen maailman luominen ei olisi kovin suuri ihme. Virheettömässä maailmassa emme voisi kuitenkaan kokea sitä iloa, jonka totuuden, kauneuden, epäitsekkyyden ja rohkeuden vapaaehtoinen valitseminen meille tuottaa.
Antti Roine, Ulvila 31.10.2002
________________________________________________________
Julkaistu:
Satakunnan Kansa, 24.11.2002
Heijaste, 4/2005, sivu 19.
http://www.urantia.fi/download/heijaste ... 2005-4.pdf